Türkiye'nin en önemli okyanus bilimcilerinden Prof. Cemal Saydam, Akdeniz’de balıkçılığın gelişmemesinin, hatta da kötüye gitmesinin nedenini bir uydu fotoğrafıyla açıkladı.  Prof. Saydam, “Uydu fotoğrafında Antalya Körfezi de dahil olmak üzere tüm Akdeniz masmavi gözüküyor. Bu mavilik sizi yanıltmasın. Bu mavilik, besin ölçeğinde bu suyun içerisinde hiçbir şey olmadığının göstergesi. Yani yanı başındaki çöl gibi bu da denizin çölü. Besin namına hiçbir şey yok bu nedenle de Akdeniz'de ekonomik balıkçılık yoktur, olamaz da” dedi.

Prof. Saydam şöyle devam etti: “Peki ya Karadeniz? Uydu fotoğrafında görüyorsunuz; Yemyeşil ve de kuzeybatısı, nehirlerin önü kırmızı. Yani her yerde besin bol, bazı yerlerde ise daha bol. Tuna'dan çıkan suyun da bize nasıl geldiğini de rahatlıkla görebilirsiniz, o sahildeki kırmızı ve sarı renkli su. Ya Marmara? Kıpkırmızı besin kaynıyor tam da balıkların istediği bir ortam.” AÜ Su Ürünleri Fakültesi’nden Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu da, Antalya’da Kızıldeniz’den Akdeniz’e giren balıkların popülasyonunun yerli türlere göre baskın hale geldiğini belirledi.

Antalya Körfezi’ndeki balıkçılığın zayıf olmasının bilinmeyen en önemli nedenini Türkiye'nin en önemli okyanus bilimcilerinden Prof. Cemal Saydam açıkladı. Prof. Saydam, bir uydu fotoğrafı üzerinden yaptığı açıklamada, uzaydan Akdeniz’in masmavi gözükmesinin bu denizdeki ‘Besin fakirliğini’ ortaya koyduğunu söyledi. Prof. Saydam bu nedenle Akdeniz’de ve Antalya sularında ekonomik balıkçılık olamayacağını belirtirken, Körfez’deki korkutan bir gelişmeyle ilgili açıklama da Akdeniz Üniversitesi’nden geldi. AÜ Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz’den gelen balık türlerinin özellikle balıkların yuva yaptığı alanlardaki popülasyonunun önceki dalışlarına göre oldukça arttığını fark ettiklerini açıkladı.

AKDENİZ DE DENİZLERİN ÇÖLÜ!

Prof. Dr. Cemal Saydam, açıklamasında Marmara Denizi'ni de örnek göstererek, “Uydu fotoğrafında da görüleceği üzere Marmara Denizi de besin zengini bir ortam yaratır, uydular da bunu rahatlıkla tespit eder. Akdeniz o bildik mavi ama ya Karadeniz? "Hoca almış eline fırçayı boyamış" dedirten bir görüntü. Ya Marmara? Kıpkırmızı. İşte bu uydu görüntüsü aslında çok şey anlatıyor bizlere. Bir kere bu görüntü denizlerdeki besin maddelerini gösteriyor. Akdeniz masmavi ama bu pekiyi bir şey değil. Besin ölçeğinde bu suyun içerisinde hiçbir şey olmadığının bir göstergesi. Yani yanı başındaki çöl gibi bu da denizin çölü. Besin namına hiçbir şey yok. Bu nedenle de Akdeniz'de ekonomik balıkçılık yoktur, olmaz, olamaz da. Peki ya Karadeniz? Yemyeşil ve de kuzeybatısı, nehirlerin önü kırmızı. Yani her yerde besin bol, bazı yerlerde ise daha bol. Tuna'dan çıkan suyun da bize nasıl geldiğini de rahatlıkla görebilirsiniz, o sahildeki kırmızı ve sarı renkli su. Ya Marmara? Kıpkırmızı besin kaynıyor tam da balıkların istediği bir ortam” şeklinde konuştu. 

YERLİ TÜRLERE GÖRE BASKIN

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu da, iklimsel değişiklik nedeniyle Akdeniz’e doğru yaşanan yabancı balık göçüyle ilgili yeni veriler elde ettiklerini söyledi. Antalya’nın ünlü Konyaaltı Plajı’nda araştırma dalışları yapan, Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, bölgede Kızıldeniz’den Akdeniz’e giren balıkların popülasyonunun yerli türlere göre baskın hale geldiğini belirledi. Doç. Dr. Gökoğlu, bir grup öğrenci ile Konyaaltı Plajı’nın çeşitli bölgelerinde araştırma dalışları yaptı. Dalışlarda birçok görüntü kaydeden Gökoğlu, Kızıldeniz’den gelen balık türlerinin özellikle balıkların yuva yaptığı alanlardaki popülasyonunun önceki dalışlarına göre oldukça arttığını fark etti.

 

TEK TÜK GÖRÜYORDUK, ARTIK BİNLERCE
Gökoğlu, Hint okyanusu kökenli zehirli bir tür olan balon balığının sürüler halinde bulunduğunu görüntüledi. Gökoğlu, Antalya Körfezi’nde 2 ay önce tespit edilen küçük ve renkli bir balık türü olan kardinal balığının da popülasyonunu yüzde 100 oranında arttığını tespit etti. Gökoğlu, Konyaaltı Plajı’nda belirli aralıklarla araştırma dalışları yaptıklarını ve bu dalışlarında sürekli biyolojik çeşitliliğin değiştiğini gördüklerini söyledi. Kızıldeniz kökenli kardinal balığını ilk defa 2 ay önce gördüklerini ve bilimsel bir makale ile balığın Antalya’da görüldüğünü dünyaya duyurduklarını belirten Gökoğlu, “İki ay önce tek tük gördüğümüz bu balık türünün son dalışımızda binlerce olduğunu gördük. Çok küçük ve ekonomik değeri olmayan bir balık türü. Son 2 ayda biyolojik çeşitlilik yüzde 100 değişmiş. Yabancı türlerin gelişi yerli türlerin azalmasına neden olacaktır. Kardinal balığı diğer yerli türlerin larvalarını yiyebiliyor. Bu da yerli türlerin bölgedeki varlığının azalmasına neden olabilir.” dedi.

KÖRFEZDE ‘BALON’ SÜRÜLERİ GEZİYOR

Akdeniz’de 7 türü bulunan ve zehirli olan balon balıklarının da Antalya sularında artış gösterdiğini anlatan Gökoğlu, şunları kaydetti: “Balon balıkları çok yoğun. Balon balığının aşırı çoğalması balıkçıları büyük zarar veriyor. Ekonomik olarak değerlendirilmeyen bir balık ve balıkçıların malzemelerinde büyük zarara yol açıyor. Yakalanan balıkları da yiyor. Sularımıza yeni giren ancak yerli balık gibi popülasyonunu oluşturmuş birçok balık türünü de tespit ettik. Kızıldeniz orjinli ekonomik değeri olmayan balıkların popülasyonu oldukça yoğun ve baskın durumda. Bu da Akdeniz’in balık çeşitliliği açısından tropikalleştiğini gösteriyor. Dengeler değişiyor. Yerli balık türlerinin yerini diğer türler alıyor.”

KIZILDENİZ’DEN YENİ TÜRLER YOLDA

Gökoğlu, dalışlarda yerli balıklardan sadece barbun, hannos ve gelincik türü balıkları gördüklerini söyledi. Kızıldeniz’den yeni türlerin gelmeye devam edeceğine dikkati çeken Gökoğlu, “Antalya Körfezi’nde bizim tespit ettiğimiz Kızıldeniz orjinli 60 balık türü var. Türk sularında ise bu sayı 100’ü geçti. Çoğu, Akdeniz’in balığı gibi yerleşti. Küresel ısınma, deniz suyundaki değişkenlik, Süveyş Kanalı’nın genişletilip derinleştirilmesi, denize ulaşan tatlı sulardaki değişimler bu duruma neden oldu. Akdeniz ülkelerinden her gün yeni bir balık türü kaydı geliyor. Bu da hızlı bir göçün olduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı. Öte yandan  'Mandagöz' isimli balık türü de ilk kez Türkiye kıyılarında Akdeniz’de görüldü.