Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Ticaret Heyeti, Kazakistan programı kapsamında 60 Kazak firmasının temsilcileri ile yüz yüze görüşme yapıp yeni işbirliği ve ortaklık fırsatlarını değerlendirdi.

 
Yeni yatırım ve ortaklık fırsatlarını değerlendirmek için Kazakistan’a giden Antalya Organize Sanayi Bölgesi Ticaret Heyeti, temaslarını tamamlayıp yurda döndü. 3 gün süren programa Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih İncir, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Yayla, Hasanali Gönen, Bölge Müdürü İlhan Metin ile Bölgede farklı sektörlerde üretim yapan 15 sanayici katıldı.

60 firma ile yüzyüze görüşme
Seyahatin ilk gününde Ontustik Serbest Ekonomik Bölgesi, Ontustik Organize Sanayi Bölgesi ve Türk-Kazak Organize Sanayi Bölgesini ziyaret eden heyet, Bölgedeki fabrikaları gezerek üretim süreçlerini inceledi. Programın ikinci gününde Kazakistan’ın önde gelen işadamları yüz yüze görüşmeler yaparak yeni işbirliği ve ortaklık fırsatlarını değerlendiren Antalya OSB sanayicilerine iş dünyasının temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. 60 Kazakistan firmasının katıldığı B2B toplantısında, yaklaşık 350 adet yüz yüze iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Vali’den özel davet


Toplantının ardından Çimkent Özel İdaresi ile Kazakistan Ticaret ve Sanayi Odası olarak görev yapan Çimkent’teki Atameken Girişimciler Odası’na ziyarette bulunan heyet üyeleri, programı Güney Kazakistan Eyalet Valiliği’nde noktaladı. Güney Kazakistan Eyalet Valisi Canseyit Tüymebayev’in davetlisi olarak Valilik makamında özel bir toplantı gerçekleştiren Antalya OSB sanayicileri, bölgenin ticari ve ekonomik yapısı ile yatırımcılara sağlanan imkanlar hakkında bilgi aldı.

Verimli bir program oldu


Kazak yetkililerin yakın geçmişte Antalya OSB’yi ziyaret ederek Bölge sanayicisini ülkelerinde yatırıma teşvik eden girişimlerde bulunduğunu ve yatırım imkanlarını yerinde görebilmeleri için kendilerini ülkelerine davet ettiklerini belirten Antalya OSB Başkan Vekili Fatih İncir, “İki ülkenin tarihe dayanan dostluğunu seyahatimizin her anında hissettik. Kazak yetkililer bizlere örnek bir ev sahipliği yaptı. Programın her anının verimli ve faydalı olabilmesi için her detay düşünülerek oluşturuldu. Sonuç olarak da oldukça dolu ve verimli bir program gerçekleştirdik. Özellikle yüz yüze yapılan görüşmelerin ilerleyen dönemlerde meyve verecek iş birliklerine dönüşeceğine inanıyoruz” dedi.

Know-How desteği

Sanayileşmede Türkiye’nin Kazakistan’dan ileride olduğunu, Kazak yetkililerin Antalya OSB ziyareti sırasında Bölgedeki gelişmişlikten çok etkilendiğini belirten İncir, “Bu ifadeleri seyahatimiz sırasında birçok Kazak yetkiliden işittik. Antalya OSB olarak bizim bu topraklara kazandıracağımız en büyük değer, bu coğrafyanın daha büyük yatırımları çekebilmesi için gerekli teknolojik yeterliliğe ulaşmasında kendilerine know-how (bilgi-teknoloji transferi) desteği vermek olacaktır. Yeni iş birliktelikleri ve know-how desteği konusunda Kazak yetkililer ile temasımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.