Android 9.0 P ile tüm telefonlar mouse ve klavye olabilecek. Android P’nin kaynak kodları, Google’ın Bluetooth HID desteğinin detaylarını ortaya çıkardı. Yaz sonundan itibaren kullanmaya başlayacağımız yeni Android sürümü,  Bluetooth HID desteği sayesinde onlarca farklı işlevi yerine getirebilecek.

Google, Android’in yeni sürümünü kapalı kapılar ardında hazırlamaya devam ediyor. 9.0 sürümüne ‘P’ ile başlayan bir tatlı ismi verecek olan şirket, KitKat ve Oreo’da olduğu gibi marka isimlerini Android’de kullanmaya devam edebilir veya markaya bağlı kalmadan bir tatlı ismi koyabilir.

Android 9.0 P ile telefon Bluetooth mouse ve klavye oluyor

Android’in yeni sürümüne ne isim verileceği henüz bilinmiyor, ancak hangi özelliklerin sunulacağı genel anlamda biliniyor. Çentikli ekran desteği, telefon görüşmelerindeki önemli kayıt uyarısı gibi özellikler daha önce sızmıştı. Şimdiyse 2014’ten beri Qualcomm cihazların donanımsal olarak desteklediği bir özellik, Android’e geliyor.

Cep telefonları ve tabletlerimizi şu an dosya transferi, akıllı bileklikler ve kulaklıklar için kullanabiliyoruz. Ayarlar uygulamasının Bluettoth bölümünden artık ‘Human Interface Device (HID)’ profili seçilebilecek. Bu profili etkinleştirdiğinizde akıllı cihazınızı bluetooth fare, klavye, oyun kolu gibi kullanabileceksiniz. Donanımsal desteği de gerektiren özellik ile telefonunuzu bilgisayarınıza fare ve klavye olarak bağlayabileceksiniz.

Donanım 2014’te desteklemeye başladı, Samsung ilk örneklerini sergiledi

Qualcomm, 2014’te yaptığı bir geliştirici konferansı Bluetooth HID desteğini donanımlarına ekleyeceğini açıklamıştı. Şu an pek çok Qualcomm Snapdragon yonga setinde bulunan özellik, yazılımlar desteklemediği için kullanılamıyordu.

Akıllı telefonunu klavye ve fare gibi bir çevre birimi olarak kullanmak isteyenler, Androd’i root’ladıktan sonra bu yetiyi kazandırıyordu. Android’in yeni sürümündeyse böyle bir duruma gerek kalmayacak. Donanımsal desteğe sahip olan tüm Android 9 P telefonlar, çevre birimi olarak kullanılabilecek.

İlk olarak Ubuntu, akıllı telefonları bilgisayar olarak kullanma fikrini ortaya atmıştı. Vakıf bu anlamda başarılı olamadı, ancak Samsung Galaxy S8+ ile hayatıma giren DeX başarılı oldu. S9 serisi ile birlikte geliştirilen DeX istasyonlarının yeni sürümü olan DeX Pad’te telefon klavye ve fare olarak kullanılabiliyor. Samsung’un farklı şekilde ilk örneklerini gösterdiği Bluetooth HID desteği, 2019’dan itibaren tüm dünyada kullanılmaya başlayacak.

Kaynak:Shiftdelete.net