Normal cevize göre daha uzun, desenli kabuğuyla farklı bir görünüme sahip ve elde kolayca kırılabilen ince kabuklu pikan cevizinde hasat mevsimi başladı. 

Anavatanı Amerika kıtası olan türle ilgili Türkiye'deki ilk çalışmalar 1953 yılında Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü'nün BATEM merkez bahçesinde başlatıldı. 1953'ten 1969'a kadar Amerika'dan getirtilen tohumlar üzerinde çalışmalar yapan BATEM ekipleri, 1969'da İsrail'den pikan cevizine ait 25 türün fidanlarını getirdi.  

Adaptasyon çalışmalarında 25 türden 4 türün üstün verim ve kaliteye ulaşıldığını belirten BATEM Meyvecilik Bölüm Başkanı Mehmet Özdemir, bu türlerin BATEM adına fidanlarının üretimine başlanıldığı ve tescil ettirildiğini kaydetti. Son yıllarda bilinirliği artan pikan cevizi birkaç yıl öncesinde kilogramı 150 liraya kadar alıcı buluyordu. BATEM ise bu yılki kilogram satış fiyatının 25-35 lira arasında olacağını açıkladı.  

BATEM'in 25- 30 yıldır bu ticari çeşitlerin fidanını ürettiği ve Türkiye'de de enstitü vasıtayla yayıldığını dile getiren Özdemir, ceviz olarak anıldığını, ancak ceviz değil, aynı familyadan bir tür olduğunu ifade etti. Meyvedeki yağ oranı yüzde 71 civarında  ve diğer cevizlere göre daha fazla. Dört cins Pikan cevizinin hasat dönemi türlere göre değişiyor. 15 Kasım'da başlayan hasat, 15 Aralık'a kadar yapılabiliniyor.