AVRUPA’dan ihraç edilen yem ve dana fiyatlarındaki ani yükseliş yüzünden hayvancılığın zor bir dönem geçiriyor. Antalya Ticaret Borsası Canlı Hayvan Et Ticareti Meslek Komitesi Üyesi Ata Sönmez, bu soruna dikkat çekti. Sönmez ithal dana fiyatlarının döviz kurundaki artıştan kaynaklı, 4 ay içinde 600 Euro pahalanarak, 4 bin Euro'ya çıktığını söyledi. 

Yemin birim fiyatının da 45 liradan 55 liraya çıktığını kaydeden Sönmez, sürekli zam geldiği için üretimin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.

Zaman zaman ithal ete başvurulmasında bir sakınca olmadığını ifade eden Sönmez, ithal et terbiye ederken üretimi bitirmekten kaçınmak gerektiğini kaydetti.

Çözümün, etin kilosunun enflasyonla bağlantılı olarak uygun bir artış göstermesinde olduğunu belirten Sönmez, geçtiğimiz sene 24 türk lirası olan et fiyatının, 27 liraya çıkması gerektiğini düşünüyor.  

Ata Sönmez ayrıca devletin hayvan üreticilerine teşvik politikalarını tekrar gözden geçirip, sahaya göre etkili çözümler üretmesi gerektiğini belirtiyor.