36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacak

TBMM Genel Kurulu'nun 28. dönem 2. yasama yılı çalışmalarının başlamasıyla birlikte, günlük kiralık evlerle ilgili yeni yasa düzenlemesinin detayları gündeme gelmiş görünüyor. Gayrimenkul Uzmanı Şule Duman'ın paylaştığı bilgilere göre, bu düzenleme kapsamında kiralama yapacak kişilere "turizm konutu" ruhsatı alma zorunluluğu getirileceği ifade ediliyor. Ayrıca, yasal yükümlülüklere uymadan ve bu ruhsatı almadan evlerini günlük kiralayan kişilerin yaklaşık 1 milyon lira ceza ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor.


“Komşudan bile izin alınacak”
TBMM tarafından onaylanması ve önümüzdeki süreçte Resmi Gazete’de yayımlanması beklenen yeni düzenleme hakkındaki detaylardan bahseden Duman, günlük ev kiralama hizmeti verenlerin de birçok düzenleme yapması gerekeceğini söyledi. Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan geçerli belgelerin alınması gerektiğini dile getiren Duman, “Son yıllarda oldukça artan günlük ev kiralama hizmeti için TBMM’nin bir yasa düzenlemesi getirmesi bekleniyordu. Geçtiğimiz günlerde başlayan yasama yılı çalışmaları neticesinde günlük kiralık evler için hazırlanan yeni düzenlemenin detayları belli oldu. Düzenlemeye göre günlük ev kiralama hizmeti verenlerin öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Turizm Konutu’ ruhsatı alması gerekecek ve konutun dışına asması istenecek. Bu zorunluluğu yerine getirmeyenlerin evlerini kiraya veremeyeceği gibi tek sorumlulukları da bu olmayacak. Mesela günlük ev kiralama hizmeti vermek isteyenler artık komşularından bile izin almak durumunda olacak. Düzenleme detaylarında, hizmet sağlayıcılarının her bir komşudan muvafakatname alması zorunluluğu olduğu belirtilirken, apartman sakinlerinden bir kişi bile itiraz ederse kiralama işlemi yapılmayacak. Yasal zorunluluklara uymayan kişiler ise yaklaşık 1 milyon liraya yakın para cezası ile karşı karşıya kalacak” dedi.

“Otel konforunda olacak”
Yeni düzenleme ile günlük ev kiralayan vatandaşların daha düzgün şartlarda hizmet alacağını dile getiren Şule Duman, ruhsatsız ev kiralayanların da para cezasına çarptırılabileceğini söyledi. Kiralama hizmeti verenlere hangi yasal zorunluluklar olduğu hakkında bilgiler veren Duman, “Ruhsat almak isteyen kişilerin komşularından muvafakatname almasıyla yapması gerekenler bitmeyecek gibi gözüküyor. Öncelikle günlük kiraya verilecek olan evlerde bulunması gereken özellikler olacak. Düzenlemenin detaylarına göre mesela söz konusu evlerde yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atık kontrol belgesi zorunlu tutulacak. Ayrıca ev içerisinde, otellerde bulunması zorunlu olan saç kurutma makinesi, şampuan, nevresim ve havlu gibi ürünlerin de bulunması istenecek. Bir nevi bu evler otel konforunda olacak diyebilirim. Bunlara ek olarak kimlik bilgilerinin tıpkı otellerde zorunlu olduğu bu evlerde de kayıt altına alınması gerekecek. Emniyet kayıtları için alınacak olan bilgilerin kolay ve hızlı yapılabilmesi için e-Devlet uygulamasının kullanılacağı öngörülüyor. Tabii, burada bilgi paylaşımı yapmayan ev sahipleri de para cezası ile karşılaşacaktır” dedi.