Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek tarifeye göre tarafların tahliye konusunda anlaşmaları durumunda yıllık kira bedelinin yarısı üzerinden yüzde 6 oranında hesaplanacak olan ücret taraflarca eşit olarak paylaşılacak; yani ev sahibi yüzde 3, kiracı yüzde 3 oranında ücret ödeyecek. Kira bedelinin tespiti durumunda ise aradaki kira farkının yıllık tutarı üzerinden orantılı olarak ücret yine taraflarca eşit olarak paylaşılacak.

Boşanma davalarında yeni dönem Boşanma davalarında yeni dönem

Dava açmadan önce arabuluculuğa başvurulmasının zorunlu olduğu dava türleri ve ücretlendirme konusunda bilgisine başvurduğumuz Türkiye’nin ilk arabuluculuk merkezi olan Talya Mediasyon Uyuşmazlık Çözüm ve Eğitim Merkezinin kurucusu Arabulucu Av. Ayşe Dilek Ergüler, yeni ücret tarifesinin arabuluculuk hizmeti alan vatandaşların menfaatleri gözetilerek ortalama yüzde 15-30 arasında artırıldığını söyledi.

2018 yılında işçi ve işveren uyuşmazlıklarında davadan önce arabuluculuğa başvurma şartının getirilmesiyle arabuluculuğun yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Arabulucu Av. Ayşe Dilek Ergüler 2019 yılında ticari uyuşmazlıklar, 2020 yılında tüketici uyuşmazlıkları ve son olarak 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira, kat mülkiyeti, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku ve tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarının da dava şartı kapsamına alındığını belirtti. Davadan önce arabuluculuğa başvurulması zorunlu olan alanlarda tarafların anlaşamaması durumda arabulucu ücretinin devlet tarafından desteklediğini ve ileride davada haksız çıkan taraftan yargılama gideri olarak tahsil edildiğini söyleyen Ergüler, anlaşma durumunda arabulucu ücretinin tarife uyarınca taraflardan alındığına dikkat çekti. Bir davanın gerek maddi gerekse manevi maliyetleri düşünüldüğünde arabuluculukta anlaşmanın avantajlarına da dikkat çeken Ergüler tarifede yapılan yeni düzenlemenin tüketiciler açısından oldukça makul olduğunu ve özellikle anlaşma durumundaki ücretlendirmenin taraflarının anlaşmasını teşvik ettiğini sözlerine ekledi.  Ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un açıklamaları kapsamında arabuluculuk uygulamaları sayesinde bugüne dek 5 milyondan fazla dosyanın 3,5 milyona yakınının anlaşmayla sonuçlandığına dikkat çeken Ayşe Dilek Ergüler dava açmadan önce arabulucular ve arabuluculuk merkezlerine gönül rahatlığı içinde başvurarak uyuşmazlıkların dostane olarak çözümlenebilmesinin mümkün olduğunu söyledi.
Taraf sayısına göre değişkenlik gösteren yeni ücret tarifesi uyarınca iki taraflı bir uyuşmazlıkta taraflarının anlaşamaması durumunda hazineden arabulucuya ödenecek ücret iş ve tüketici uyuşmazlıklarında 2.080,00 TL., ticari uyuşmazlıklarda 3.600,00 TL. , ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklarda 2.400,00 TL., kira, kat mülkiyeti, komşu hakkı uyuşmazlıklarında 2.320,00 TL. olarak belirlendi.

Tarafların anlaşması durumunda ise orantılı ücret uygulanacak olup, arabulucuya konusu para olmayan ya da para ile değerlendirilemeyen uyuşmazlıklarda saat ücreti ortaklığın giderilmesi ve ticari uyuşmazlıklarda en az 6.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda en az 4.000,00 TL. olarak ödenecek. Konusu para ile değerlendirilebilen uyuşmazlıklarda ise ilk 200.000,00 TL. için yüzde 6 oranında artan rakam azalan oran gözetilerek ücret hesaplanacak.

Ev sahibi ve kiralayanları ilgilendiren en önemli düzenleme ise tahliyeye ilişkin anlaşmalarda arabulucu ücretinin yıllık kira tutarının yarısı esas alınarak, kira tespitinde ise yıllık kira farkı toplamı üzerinden orantılı tarife uygulanarak hesaplanacak olması.

Arabuluculuk ücretlerinin hesaplanmasında en pratik hesaplama https://www.arabulucuhesap.com/2024_arabuluculuk_tarifesi.php#google_vignette linki üzerinden yapılabiliyor.

2024 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin tamamına https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231229-5.htm  linki üzerinden ulaşabilirsiniz.

Haber: Sevgi Gümüş